5:25- eller trädabolag
En fråga som ställs på sin spets vid generationsskifte eller exit är hur man ska optimera sin beskattning. Många företagare och entreprenörer i Sverige använder sig av ett trädabolag även kallat 5:25-bolag eller karensbolag. Ja, kärt barn har många namn.
Namnet 5:25-bolag hänvisar till huvudkravet och skattetrycket vid utnyttjande av regelverket. Det vill säga om bolaget hålls “inaktiv” under 5 år behöver aktieägarna bara betala 25 % i skatt. Detta är naturligtvis en väldig generell förklaring av regelverket.
Namnen trädabolag eller karensbolag hänvisar till just den femåriga karensperiod som krävs för att kapitalvinster från fåmansbolag ska kunna beskattas till den lägre procentuella beskattningen.
Vad är ett trädabolag?
Generellt kan man säga att när ett företagare slutar vara aktiv i sitt bolag eller säljer sitt aktiva fåmansbolag och flyttar köpeskillingen till ett nytt holdingbolag som hen inte deltar aktiv i under fem år uppstår eller skapas ett trädabolag.
Bolaget kommer att fungera som ett passivt holdingbolag under fem år och något verksamhet får inte bedrivas i det. Efter dessa fem år blir vinsten beskattad som kapitalinkomst vid uttag, med en skattesats på 25 % (jämfört med den högre skatten på arbetsinkomster).
Karensperioden är central eftersom den säkerställer att verksamheten inte längre klassificeras som aktivt ägd. Syftet är att separera den beskattningsbara vinsten från de strikta regler som gäller för fåmansbolag, vilket möjliggör lägre beskattning vid kapitaluttag.
Så fungerar ett trädabolag
- Försäljning av verksamheten:
– Företagaren säljer aktierna i sitt aktiva fåmansbolag. - Överföring:
– Vinsten från försäljningen flyttas till ett nytt bolag. - Femårig karens:
– Under denna period får bolaget endast bedriva passiv verksamhet, exempelvis förvaltning av kapital. Ingen aktiv näringsverksamhet är tillåten. - Kapitaluttag efter karensperioden:
– Efter fem år kan vinsten tas ut som kapitalinkomst med en marginal skattesats på 25 %, vilket är mycket fördelaktigare än en marginalbeskattning som kan gå upp till 55,3 %*.
- Lägre beskattning:
– Efter fem år beskattas kapitaluttag med endast 25 %, jämfört med högre skattesatser som gäller för tjänsteinkomster. - Kapitalförvaltning:
– Under karenstiden kan bolaget investera vinsten i exempelvis värdepapper eller andra tillåtna tillgångar, vilket kan generera ytterligare avkastning. - Skatteplanering:
– Trädabolag är ett effektivt verktyg för att planera sin beskattning och långsiktigt optimera ekonomin. - Flexibilitet vid pension:
– För företagare som närmar sig pensionen kan denna optimering vara en strategi för att jämna ut inkomsterna över tid och undvika hög marginalskatt. - Riskminimering:
– I de fall företagaren förvarar köpeskillingen i ett nytt bolag kan det nya holdingbolaget skydda kapitalet från potentiella risker i den aktiva verksamheten.
Nackdelar med 5:25-bolag
- Lång femårig väntetid:
– Karensperioden kräver tålamod och en långsiktig strategi. Under dessa fem år kan kapitalet inte användas fritt för privata ändamål. - Regelverket är komplext:
– Reglerna kring 5:25-bolag är omfattande och dynamiska och därför kräver djupa kunskaper och lång erfarenhet för att hanteras korrekt. Felaktig tillämpning kan leda till oönskade om inte förödande effekter. - Begränsad verksamhet:
– Under karensperioden får trädabolaget endast bedriva passiv verksamhet. Att bryta mot detta kan leda till att skatteförmånerna går förlorade. - Administrationskostnader:
– Upprättandet och driften av ett 5:25-bolag är behäftad med administrativa och ekonomiska kostnader. Kostnaderna för till exempel bokföring och annan rådgivning måste naturligtvis tas i beaktning. - Osäkerhet kring lagändringar:
– Skatteregler kan förändras, dessa kan naturligtvis inte gälla retroaktivt men ordet “retroaktivitet” har inte alltid samma innebörd inom skatterätten. Detta kan naturligtvis påverka förutsättningarna för 5:25-bolag negativt. Och är en av många anledningar varför regelverket kring denna struktur upplevs krånglig och invecklad.
Ett trädabolag eller 5:25-bolag är ett verktyg för skatteoptimering vid avveckling av en verksamhet. Genom att överföra vinsten från ett aktivt fåmansbolag till ett passivt bolag och vänta i fem år, kan företagaren ta ut vinsten med en lägre skattesats som kapitalinkomst. Modellen är populär bland entreprenörer som vill skydda och förvalta sitt kapital, men den kräver noggrann planering och följsamhet till skattereglerna.
Även om trädabolag erbjuder stora skattefördelar, kommer det med vissa nackdelar som lång väntetid, begränsningar i verksamheten och administrativa kostnader. Därför är det viktigt att ta hjälp av en skattejurist eller ekonomisk rådgivare för att säkerställa att upplägget hanteras korrekt och att alla möjligheter till fördelaktig skatteplanering utnyttjas. Att förstå och använda trädabolag på rätt sätt kan ge betydande ekonomiska fördelar, men det kräver kunskap och noggrannhet. Genom att arbeta med en erfaren skattejurist kan företagare maximera fördelarna och minimera riskerna.
Nyttig läsning på Skatteverkets hemsida:


Friskrivning
Informationen på denna sida är generell och utgör inte juridisk rådgivning. För rådgivning anpassad till din situation, kontakta en kvalificerad jurist.
*Sveriges högsta kommunalskatt: Degerfors 35,8 %
Statlig inkomstskatt, betalas på belopp överstigande 643 100 kr: 50 %